קבוצות שיתוף אוכל? מה זה בכלל? ואיך זה עובד?
תארו לעצמכם: הכנתם לסופ"ש סיר ענק של מג'דרה, מושקע וטעים. נשארו כמויות, אבל – ביום ראשון הבן החייל חזר לבסיס, הבת התיכוניסטית בדיוק התחילה דיאטה ומעקמת את האף, ושניכם בעצם אוכלים ארוחת צהרים חמה בעבודה – אז מי בדיוק ייהנה מכל השפע? ומה יהיה על החסה, הפלפלים והעגבניות שנשארו במקרר רגע לפני שאתם טסים לחופשה בספרד? הפיתות הטריות שנשארו על המדף במרכול לפני כניסת השבת ואין להן קונים? הפתיתים ברוטב עגבניות שהוכנו בכמויות לילדי הצהרון, ועדיין גודשים שתי קופסאות פלסטיק גדולות? או אריזת פירורי הלחם (פג תוקף בשבוע, אבל אתם הרי יודעים שהם סבבה), שהתגלו כשעשיתם סופסוף סדר במזווה?
עמותת רובין פוד החיפאית
עמותת רובין פוד החיפאית העוסקת בהצלת מזון, שאלמלא כן היה נזרק לשווא, (ומוּכֶּרת אולי לחלק מן החיפאים בזכות המסעדה החברתית שהִפעילה בעבר בשוק תלפיות), נרתמה למשימה: לקשֵר בין תושבי חיפה והסביבה המעוניינים למסור מוצרי מזון עודפים, לבין אלה הרוצים ליהנות מהם. הפרויקט קיים "על אש נמוכה" כבר שנים, בעיקר בפייסבוק, אך בעזרת תמיכה של שטראוס, רובין פוד יכלו להשקיע בו רבות בתקופה האחרונה, ולעזור לו לצמוח לגבהים חדשים.
רווח כפול, ואפילו משולש
הרווח כפול, ואפילו משולש: נמנע בזבוז מזון (תופעה עם השפעה כלכלית, חברתית וסביבתית עצומה), כולם נהנים, ונוצרת חוויית קהילה. מזה כארבעה חודשים פעילות בעיר מספר קבוצות וואטסאפ שכונתיות, שמספרן הלך וגדל וכיום עומד על 13, ביניהן שכונות הכרמל, נווה שאנן, טירת כרמל, הדר והשוק, עיר תחתית, נשר, קריית ביאליק ועוד. נכון לעכשיו חברים בקבוצות הקהילתיות הללו כ-1,800 אנשים, שמוסרים ומקבלים מוצרי מזון, ומצטרפים חדשים נוספים מדי יום.
כללי הקבוצה
כללי הקבוצה פשוטים מאד: מי שמעוניין לפרסם מזון למסירה, מתבקש להעלות בקבוצה תמונה ולצידה שם המוצר, כמות, תאריך תוקף (או תאריך הכנה, אם מדובר במזון מבושל), ושם הרחוב לאיסוף. המעוניינים לקבל את המזון מתבקשים לתאם עם המוסר. אם תוסיפו אימוג'י של סמיילי ממזרי במשקפי שמש להודעה שפרסמתם, תסמנו לחברים שהמזון נמסר כבר. פשוט, ענייני ויעיל להפליא.
1800 משתתפים אינם טועים
הנה לדוגמה לקט מקרי של מוצרים שפורסמו בשבוע האחרון: פתיתים, קציצות וסלט כרוב מנאות פרס; קמח, פירורי לחם וספגטי מאבן עזרא; ואפילו קרטון חלב מרחוב יוסף – המפרסם, שהתאמץ למצוא בית לחלב על מנת שחלילה לא יישפך, הוסיף הסבר: "אני לא שותה חלב, זה פה כי אירחתי את אחי. קחו את זה ממני!".
מה חושבים המשתתפים בקבוצות השכונתיות על המיזם?
- מירב, תושבת נווה שאנן, מציינת: "זה פרויקט מצוין. המלצתי לכמה אנשים בשכונות אחרות", ומספרת שהיא ובני משפחתה נהנו במיוחד מכריכים כשרים לפסח שנמסרו בחג.
- נועה, מרפאה בעיסוק מרמת גולדה, אוספת מדי פעם מוצרי מזון מאשה שמתנדבת דרך רובין פוד ומצילה מוצרים מרשת 'ניצת הדובדבן', וקצת נהנית מהדבר הזה, "כי הוא מאד אקולוגי בעיניי".
- שרי, מדריכת מורות מנווה שאנן, מסבירה: "הצטרפתי כי מאד מוצא חן בעיניי לתרום אוכל. לפעמים יש לי פירות וירקות שלא בשימוש, וחבל לזרוק או לחכות שיירקבו במקרר".
- דניאלה, פנסיונרית מרמת בגין, ששמעה על קבוצות שיתוף האוכל דרך חברי הגינה הקהילתית, מעידה כי "זו חוויה לטעום טעמים שונים מהרגיל. הכרתי מוצרים חדשים, שחלק אימצתי לשיגרה שלי. זה פרויקט מקסים, כמה שיותר משתתפים, יותר טוב".
- חיה, מטפלת בקשישים משכונת הדר, מברכת על המיזם: "שמחתי לראות את ההיענות של האנשים והרצון הטוב לחלוק את המזון המיותר". ואילו נורית, מורה מנווה שאנן, מספרת: "הבאתי ערמות של בורקסים לילד החייל וחבריו לבסיס, היתה שמחה גדולה בקרב החבר'ה".
כתבה נפלאה, וכל עניין הצלת מזון מבורך. כל הכבוד !
עם עבר 3 ימים כשהאוכל היה במקרר אז זה מקולקל צריך לזרוק לפח זבל אתם תקבלו שלשולים נוראים