לרגל חודש המודעות למחלת הצליאק, המצוין בחודש מאי, יגאל אלנברג – אלטר, מומחה בגסטרואנטרולוגיה ילדים ומ"מ מנהל המרכז לבריאות הילד ב"כללית" טירת כרמל חיפה, משיב לשאלות חי פה
מהי מחלת הצליאק?
"צליאק היא מחלה אוטואימונית שבה נוצרים נוגדנים כנגד חלבון הנקרא גלוטן ונמצא בחיטה, שעורה וסובין. אלה "תוקפים" את המעי באנשים עם נטייה גנטית מתאימה.
צליאק יכולה להופיע בכל גיל או קבוצה אתנית ושכיחותה באוכלוסיה הכללית כ-1%".
מה התסמינים ממנה סובלים החולים?
"מחלת הצליאק יכולה להתבטא במגוון רחב של תופעות: תופעות הקשורות למערכת העיכול – כאבי בטן, שלשולים, ירידה במשקל וכשל בשגשוג, השכיחות בעיקר בגילאים הצעירים עד גיל 3 שנים.
תופעות נוספות כוללות עצירות, תת ספיגה של מרכיבי מזון חשובים, כמו ברזל, פצעים חוזרים בפה, שברים חוזרים, פריחה אופיינית, כאבי פרקים, בעיות פוריות ואף תופעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות.
חלק לא קטן מהחולים לא מראים כל תסמינים, ונבדקים עקב היותם קבוצת סיכון (כמו קרוב משפחה מדרגה ראשונה הסובל מצליאק, או תסמונות אחרות המעלות את השכיחות)".
האם קיימים טיפולים למחלה, או שהטיפול היחיד הוא הימנעות מאכילת מוצרים המכילים גלוטן?
"הטיפול היחיד הקיים כיום, הוא הימנעות מגלוטן, דבר המוביל להחלמה ובריאות מלאים.
יש להבדיל בין צליאק שהיא מחלה אוטואימונית, כפי שציינתי, לבין אי סבילות לגלוטן – תופעה הנגרמת על ידי חשיפה לגלוטן וגורמת לתופעות דומות, אך ללא נוגדנים וללא ממצאים של דלקת במעי בבדיקת ביופסיה. הסימפטומים מופיעים שעות עד ימים לאחר חשיפה לגלוטן. כמו כן, תופעה זו אינה מלווה בנזק ארוך טווח וסיבוכים".
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעת דיאטה ללא גלוטן, ללא קשר למחלה. האם אי אכילת גלוטן עלולה להזיק למי שאינו חולה?
"דיאטה ללא גלוטן הפכה להיות "אופנתית" בשנים האחרונות מסיבות שונות.
אין בעיה רפואית הנגרמת כתוצאה מאי חשיפה לגלוטן, אך חשוב להיוועץ עם דיאטנית על מנת לקבל מהמזון את כמות החלבון, הפחמימות, השומנים, הויטמינים ויסודות קרט (TRACE ELEMENTS) המומלצים בדיאטה, לפי גיל".