פרסום בחי פה

באנר מוזאוני חיפה 010524

תגובות אחרונות

פרסום בחי פה

באנר מוזאוני חיפה 010524

עוד כותרות בחי פֹּה

משטחי ענק של צידפת הפרנה פרנה התגלו במפרץ חיפה

(חי פה בים) - רבים הדיבורים על הגירה לישראל...

חולה חצבת באזור חיפה – המקומות בהם הוא שהה באזור חיפה

משרד הבריאות מודיע על חולה בחצבת באזור חיפה. החולה...

דילול החזירים בירי יצא לדרך בחיפה – צפו

(חי פה) - תושבים בשער העלייה שמעו קולות ירי...

התנדבות בואדיות חיפה עם חניכי מכינת כרמל הבוגרים

חניכי מכינת כרמל הבוגרים, אוטיסטים בתפקוד גבוה, מתנדבים בואדיות...

על האבוקדו מא' ועד ת'

הוא מאכל עולמי נפוץ, מככב במנות של המסעדות הנחשבות בעולם, עשיר בברזל, סידן ומגנזיום, משמש כסמל לפוריות בריאה וחוץ מלאכול אותו גם עושים ממנו מסיכת קוסמטיקה מעולה לפנים. כל מה שרציתם לדעת על המלך הבלתי מעורער של המטבח – אבוקדו מא' ועד ת'.

א – אבוקדו. ידעתם שזה בכלל פרי? סוג של פרי יער שגדל על עצים. אגב, אבטיח ודלעת הם פירות יער גם כן.

ב – בריאות. ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, אשלגן, נחושת, סיבים תזונתיים, ויטמין A, B, ו-C הם רק חלק מהאוצרות הנמצאים הפרי האבוקדו. השומן שבו הוא מהסוג הבריא, שגם עוזר לבריאות ומוסיף טעם.

ג – גווקאמולי. הצורה המועדפת של אבוקדו, בעיקר בארה"ב. זהו מאכל אינדיאני במקור אשר כולל כתישה של האבוקדו והוספת מלח ועגבניות קצוצות.

גוואקמולי אבוקדו חקלאי גרנות (צילום: הדס ניצן)
גוואקמולי אבוקדו חקלאי גרנות (צילום: הדס ניצן)

ד – דרום. אמריקה היא יצואנית מספר אחת של אבוקדו כיום. בנוסף למדינות כמו מקסיקו, פרו וצ׳ילה ישנה תפוצה של מטעי אבוקדו מסחריים גם בדרום אפריקה, אוסטרליה וכמובן בישראל.

ה – האס. הוא אחד מזני האבוקדו המובילים בארץ ובעולם בגלל טעמו האגוזי והעשיר.

ו – ותיק. למרות שהאבוקדו נחשב פרי צעיר יחסית בתקופתנו, הוא כיכב כבר לפני הרבה מאות שנים כמרכיב מרכזי בתזונתם של האצטקים בדרום אמריקה.

ז – זוגיות. אבוקדו מסמל זוגיות פורייה שכן אין לו יכולת האבקה עצמית והוא חייב עץ אבוקדו סמוך. האבוקדו אפילו צומח על העץ יחד, בזוג.

ח – חלבון. האבוקדו מכיל 4 גרם של חלבון והוא הפרי בעל החלבון הרב ביותר.

ט – טעם. ישנם כמה זני אבוקדו הנבדלים ביניהם בטעם, במרקם, בגודל ואפילו באחוזי השומן. כדאי להכיר את הזן האהוב עליכם ובהתאם לבחור אבוקדו.

י – ירוק. עץ האבוקדו הוא ירוק עד עם תפרחת לבנה. עיקר הקטיף והאריזה נעשים בין אוגוסט ליולי שאחריו.

אבוקדו גרנות (צילום: Depositphotos)
אבוקדו גרנות (צילום: Depositphotos)

כ – כולסטרול. אין בו ולו טיפה אחת של כולסטרול, למרות שהוא שומני וטעים מאד בזכות כך. אחוזי השומן בו אומנם מגיעים לכדי 14% אבל כאמור זהו שומן בריא.

ל – לא רק כממרח. האבוקדו משחק תפקידים רבים במטבח העולמי וכיאה לשחקן טוב הוא בעת פנים רבות. בברזיל מוסיפים אותו לגלידה, אפשר לעשות ממנו מוס שוקולד עשיר ואפילו לאפות איתו עוגות דלות שמן.

מ – מנזר. מנזר השתקנים בלטרון ידוע כמקום בו נמצאים עצי האבוקדו הוותיקים ביותר בארץ. נזירי המנזר הביאו לישראל את עצי האבוקדו הראשונים כבר בתחילת שנות ה-20.

נ – נובמבר. בין נובמבר לאפריל חלה שיא עונת האבוקדו, אז הוא הכי זמין ובשל בשווקים.

ס – סיבים תזונתיים. באבוקדו יש הכי הרבה סיבים תזונתיים מכל פרי אחר. הסיבים הם סופר חשובים למערכת העיכול שלנו, והיום המחסור בהם גורם לבעיות עצירות והשמנה בכל העולם.

ע – עמידות. עץ האבוקדו מהזן אטינגר הפותח את עונת האבוקדו, עמיד יחסית לטמפרטורות נמוכות ולכן ניתן לגדלו באזורים בהם קיים חשש לקרה. האטינגר, בעל קליפה חלקה, מבנה אגסי וצבע ירוק כהה הוא זן בכיר האהוב מאד על הצרכן הישראלי.

שייק אבוקדו צילום הדס ניצן
שייק אבוקדו (צילום: הדס ניצן)

פ – פגיעת מזיקים. מטעי האבוקדו בארץ מאופיינים בכמות מזיקים קטנה ביחס למטעי פירות וירקות אחרים בארץ. לכן אין בו כמעט שימוש בחומרי הדברה חריפים אלא באמצעי הדברה ביולוגיים כמו חרקים ידידותיים הפוגעים במזיקים.

צ – צרפת. צרפת היא אחת המדינות שמאד אוהבת יבוא של אבוקדו ישראלי. למרות שהייצוא החל רק בשנות ה-60 האבוקדו הפך במהרה לפרי הישראלי השני המיוצא מישראל, ההדרים.

ק – קוסמטיקה. האבוקדו מככב גם שם בתור בסיס ליצירת קרמים, מסיכות פנים, שמפו ועוד, זאת בשל אחוז השומן הבריא הגבוה בפרי.

ר – רמת מחירים. האבוקדו בארץ זול משמעותית מאירופה. כך על פי מחקר שנעשה בחטיבת המחקר לאסטרטגיה במשרד החקלאות.

ש – שתלנות. בישראל יש כ- 25 משתלות מקצועיות המייצרות שתילי אבוקדו וכמות שתילי האבוקדו הנשתלת בשנה היא כ- 750 אלף שתילים. משך זמן ייצור שתיל אבוקדו משלב נביטת הזרע ועד נטיעה באדמה הוא כשנה וחצי.

ת – תפוח. תפוח אחד ליד אבוקדו, עדיף בשקית נייר או עיתון, יאיץ בצורה משמעותית את הבשלת האבוקדו.

באדיבות “אבוקדו גרנות” – הבית של האבוקדו, מקבוצת “חקלאי גרנות” 

אבוקדו גרנות באריזת רשת (צילום: מעין עופר)
אבוקדו גרנות באריזת רשת (צילום: מעין עופר)
נגה כרמי
נגה כרמי
נגה כרמי - מנהלת תאגיד החדשות חי פה - חדשות חיפה והסביבה - הודעה בוואטסאפ: 052-2410689 שליחת מייל למערכת: [email protected]

כתבות קשורות לנושא זה

3 תגובות

  1. אני בעל נפש חקלאית , זה בגנטיקה מימי ילדותי בקרית חיים , בחצרנו צמחו עצי גויאבה , רמון וירקותשונים . בנסיונותי לגדל אבוקדו , בדרך כלל חיב בהרכבה — בכל זאת עקשנותי השתלמה — והשנה זכיתי לאכול
    ארבעה פרות משובחים מעץ ותיק 15 שנה , שלא נתן פרות עד השנה . בסופו של דבר , — גם בלא הרכבה .

  2. תודה על המאמר של האבוקדו, 2 שאלות , אשמח תמענה, 1) איזה זן לא משחיר אחרי פתיחתו? 2) כיצד לשמר חצי אבוקדו במקרר?. תודה. ?

הכתבה נעולה לתגובות. ניתן לשתף ברשת באמצעות כפתורי השיתוף

כל הכתבות בחי פֹה

בבית אלה קלדור – לכל רהיט עתיק וגם וינטג' סיפור וזיכרון

אלה קלדור גרה בדיור מוגן ובו היא נהנית מריהוט עתיק וריהוט וינטג', זאת בדירתה הנאה אשר בלב הכרמל.אמנם, זהו רק חלק מהריהוט שהיה במעונה הקודם,...

פעוט בן שנה וחצי ננעל ברכב לעיני אימו

(חי פה) - פעוט ננעל בשגגה ברכב בקריית ים, וחולץ בשלום ע"י מתנדבי ידידים • ״המלאכים של ידידים מחלצים בשניה״. אמש (חמישי 2/5/24) בשעות אחה"צ,...

פסטיבל הקרפיונאדה במוזיאון טיקוטין בחיפה • אירוע הפתיחה ◄ צפו

(חי פה בתרבות) - 120 עפיפוני קרפיון שעוצבו על ידי סטודנטים מביה"ס לעיצוב של אוניברסיטת חיפה ופעילויות לכל המשפחה בפסטיבל הקרפיונאדה במוזיאון טיקוטין •...

מכבי חיפה • סיפור קצר מאת אילן סגל

אוהד קבוצה הוא כמו חיפאי החי בעכו, אך תמיד יישאר חיפאי.המתחם של הטכניון הכיל כמה פונקציות ובכל אחת מהן הייתה לנו פעילות שונה על...

טורניר כדורעף חופים למען החטופים נערך בחוף מרידיאן בחיפה • דיווח מהשטח ◄ צפו

עמותת שיספורטס מתגייסת למען החטופים ב-10 בנובמבר 2023, היום ה-33 למלחמה, התייצבה קבוצת הכדורעף החיפאית של עמותת She Sports  - עמותה חברתית הפועלת ליצירת שוויון...