ד"ר יוסף פנסוף, מומחה אלרגיה מכללית: "אחרי המקרה הטראגי הזה, אני רוצה להאמין שהמודעות בנושא תעלה"
המקרה הטראגי של הצעירה שמתה לאחר שנחשפה לחלב, מציף דאגות ושאלות | ד"ר יוסף פנסוף מכללית, מומחה לאלרגיה, לאימונולוגיה ולרפואה פנימית, עונה על כל השאלות
בעקבות מותה הטראגי של הצעירה שחוותה תגובה אלרגית לחלב, ד"ר יוסף פנסוף, מומחה לרפואה פנימית, לאלרגיה ולאימונולוגיה במרכז הרפואי לין של כללית, בעל ותק של מעל 30 שנה, מסביר על חשיבות מזרק האפיפן ומשמעות הגעה ומעקב אצל מומחה לאלרגיה
כיצד אדם עם תגובה אלרגית צריך לפעול?
"אנשים שיש להם אלרגיה מסכנת חיים למזון, תמיד חייבים להיות במעקב אצל רופא אלרגיה. המעקב אומר, שגם אם אין לנו הרבה מה לעשות, אנחנו מרעננים את עניין השימוש באפיפן ונצייד את המטופל במידע ובדרך התנהגות. המעקב הוא חיוני וחייב להיות בנוסף לזה של רופא המשפחה.
כל חולה במצב של אלרגיה מסכנת חיים, צריך להשתמש באפיפן ובמקרים מסוימים אפילו בשני מזרקי אפיפן. צריך שיהיו מזרקי אפיפן במקומות עם הרבה אנשים, ובמיוחד במקומות כמו מסעדות, כי סטטיסטית, במקומות הללו מתרחשים כ- 60% ממקרי התגובות האלרגיות למזון. זה לא אומר שאנחנו צריכים לחייב מסעדה לדעת להשתמש בו, אבל כן צריך שהמזרק יהיה בנמצא. אנחנו מלמדים את המטופל וגם את הסובבים אותו מעל גיל 18, כיצד להשתמש בו. ההמלצה היא שכל מי שיש לו אלרגיה למזון יסתובב עם מזרק אפיפן. אני רוצה להאמין שאחרי המקרה הטראגי הזה, המודעות בנושא תגבר ויתחילו לחייב את המסעדות ואת אולמות האירועים להחזיק מזרקי אפיפן".
מהו אפיפן?
"אפיפן הוא שם מסחרי של מזרק אוטומטי שמזריק תרופה שנקראת אדרנלין (החומר הפעיל) בהזרקה תוך שרירית, שהיא התרופה היחידה שעוצרת את התגובה האלרגית ומצילה חיים. החומר נספג מהר מאוד וההשפעה היא מיידית. בהדרכה שאנחנו נותנים למטופלים, אנחנו מסבירים שבמקרה של ספק – אל תאכל, במקרה של ספק אם יש או אין תגובה אלרגית – תזריק. גם אם הזרקת סתם, לא יקרה כלום, כי תופעות הלוואי הן מינוריות.
אחד הדברים שאנחנו מלמדים את הסובלים מתגובות אלרגיות, במרכז הרפואי לין של כללית, הוא פעולה מיידית. ברגע שאתה מזהה את התגובה האלרגית, יש מיד להשתמש באפיפן. כמה שיותר מוקדם בתהליך משתמשים בו, כך יותר קל לעצור את זה. מנה אחת של אדרנלין יכולה להפוך את המצב. זה מה שנותן זמן להגיע לגורם רפואי ולקבל את הטיפול המשלים המתבקש".
כיצד ניתן למנוע תגובה אלרגית מלכתחילה, או לפחות לצמצמה משמעותית?
"תלוי מה גורם לאלרגיה. אם הגורם הוא עקיצת דבורים וצרעות, אז לזה יש טיפול על ידי חיסונים שגורמים לאלרגיה להיעלם וגם אפשר לעשות חיסונים במצבים פחות מסוכנים, כמו אלרגיה לאבק, חיות, צמחים וכיו"ב. לגבי מזון, הטיפול היחידי שקיים בתגובה אלרגית כזו, זה מזרק האפיפן. לא קיימים לכך חיסונים. הנושא נמצא במחקר כל הזמן וכרגע יש טיפול בבתי החולים אסף הרופא ובני ציון שנקרא התרגלות – נותנים בהדרגה לאדם האלרגי את המזון שאליו הוא אלרגי במשך מספר חודשים, כדי שהגוף יתרגל. רוב האלרגיות למזון נעלמות בגיל צעיר, אך ישנם גם מקרים שנמשכים בבגרות, כמו במקרה הטראגי הזה".
מה קורה כשמישהו חווה תגובה אלרגית במקום ציבורי, כמו במסעדה למשל?
"כשקורה דבר כזה במקום ציבורי, דבר ראשון צריך לברר האם למישהו יש אפיפן. דבר שני – להתקשר למד"א, כדי שיגיעו כמה שיותר מהר ויזריקו אדרנלין".
מה אפשר לעשות כדי להגביר את המודעות לתגובות אלרגיות?
"צריך לערב את רופא האלרגיה יותר. אנחנו רואים מקרים של אלרגיה אצל אנשים שמעולם לא הגיעו למומחה. יש לנו צוות מומחים במרכז הרפואי לין, שמורכב מאחיות מקצועיות, צוות מטפל ומדריך. החולים האלו חייבים להגיע לטיפול למרפאת אלרגיה לפחות פעם אחת ולא רק כשמתעטשים. החשיבות של התערבות האלרגולוג לא תמיד מובנת. הפגיעה באיכות החיים היא גדולה מאוד בעקבות תגובה אלרגית מגורמים שונים ולנו יש המון פתרונות, כמו תרופות וחיסונים".
לא במסעדות ולא בדוכני אוכל אלא על גופו של מי שאלרגי.
לא סומך על עובדי מסעדות ודוכנים שהמזרקים יאוכסנו בתנאים הנדרשים.
לא סומך שלא יזרקו את המזרקים, בין אם מתוך רשלנות או זדון.
לא רוצה לראות עובד מסעדה מקבל החלטות רפואיות ומבצע התערבות רפואית,
בקיצור:
פתח לביצוע פשיעה חמורה במסווה של חסד, עזרה, ״הערבות״…..
אכלה קינוח חלבי במסעדה בשרית… מה הפלא?!
האשמה העיקרית היא של הנפגעת :
מי שידוע לה על אלרגיה למזון כל שהוא, אסור לה להתקרב למסעדות.
עליה היה לאכול מזון שהוכן על ידה, בלבד.
בנוסף, כנראה שהיתה גם בעיה בטיפול בה בבית החולים.
כל הכבוד לד"ר יוסף מכללית.