סקר בדיקות דבש לקראת ראש השנה | משרד הבריאות
כמדי שנה, שירות המזון, בשיתוף עם מועצת הדבש, ערך מבצע בדיקות דבש לקראת ראש השנה. המשרד ביצע בדיקה מדגמית של 47 דוגמאות דבש שנדגמו מדרכי השיווק ברחבי הארץ. הדוגמאות נבדקו במעבדה לכימיה, בריאות וסביבה במכון התקנים הישראלי ובמעבדת INTERTEK בגרמניה. נבדקו מדדים צרכניים של איכות ושל אותנטיות (מקוריות).
יצוין כי רמות גבוהות מהתקן של סוכרוז (סוכר) יחד עם רמות נמוכות מהתקן של סך כמות הסוכרים: גלוקוז ופרוקטוז, עשויות להעיד על האכלת הדבורים בסוכר בניגוד לתקינה.
כמו כן, חימום יתר או אחסנה ממושכת בתנאים לא מתאימים עלולים לגרום להשחמה המתבטאת גם בעלייה בתכולת ה-HMF (הידרוקסי-מתיל-פורפוראל) וגם לירידה במקדם הדיאסטאז.
במוצרים הבאים נמצאו חריגות מהתקן הישראלי לדבש (ת"י 373) בשתי המעבדות:
להלן פרטי המוצרים בהתאם לסימון שעל גבי האריזה:
מוצר 1 • דבש Paradise
- סימון התווית: "Paradise, לא מחומם, תוקף: 30.4.23, דבש דבורים טהור
- משק משפחת פרדייס, חרמש, מיקוד 4489500".
- נדגם בחנות "רודינה", דרך המכבים 12, ראשון לציון.
נמצאה חריגה ברמת הסוכרים. הרמה המרבית ע"פ התקן הישראלי של סוכרוז הינה 5%, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 6%, ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 11.5%. כמו כן, הרמה המינימלית של הסוכרים פרוקטוז וגלוקוז ע"פ התקן הישראלי הינה 65%, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 58%, ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 54%.
בנוסף, נמצאה חריגה ברמת האנזים דיאסטאז. הרמה המינימלית ע"פ התקן הישראלי הינה 8 יחידות Schade, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 5 יחידות Schade , ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 4.8 יחידות Schade.
המדדים מעידים על אפשרות של האכלת הדבורים בסוכר בניגוד לתקינה. שירות המזון במשרד הבריאות בשיתוף עם מועצת הדבש פתח בחקירת העניין.
מוצר 2 • "דבש טהור מפרחי בר"
- סימון התווית: "דבש טהור מפרחי בר"
- מיוצר ע"י: עין חרוד מאוחד, מיקוד 1896500
- תכולה מוצהרת: 1 ק"ג
- עדיף להשתמש לפני: 1/6/23
- המוצר נדגם בשופרסל דיל, כורש 5, עפולה.
הרמה המרבית של HMF ע"פ התקן הישראלי לדבש הינה 80 מ"ג/ק"ג, כאשר במכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 266 מ"ג/ק"ג, ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 146.5 מ"ג/ק"ג.
מוצר 3 • "טעמים, דבש פרחי בר"
- סימון התווית: "טעמים, דבש פרחי בר"
- משקל נקי 1 ק"ג
- ג.מ טעם הארץ בע"מ הרב ג'רופי 8 ראשל"צ, מנה 082
- עדיף לפני 23/03/23
- נדגם בחנות טיב טעם אליהו נאוי 18 באר שבע.
במוצר נמצאו חריגות מהתקן בפרמטר של איכות: רמות HMF. הרמה המרבית של HMF ע"פ התקן הישראלי לדבש הינה 80 מ"ג/ק"ג, כאשר במכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 246 מ"ג/ק"ג ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 130.5 מ"ג/ק"ג.
מוצר 4 • "צוף, דבש אורגני, ייבוא, דבש אורגני טהור"
- סימון התווית: "צוף, דבש אורגני, ייבוא, דבש אורגני טהור,
- ארץ מוצא: ארגנטינה
- נארז ומשווק ע"י צוף, טרה-מאטר נקטר בע"מ".
המוצר נדגם בחנות זמורה אורגני – יד חרוצים 5, ירושלים. במוצר נמצאה חריגה מהתקן בפרמטר של איכות: רמת HMF. הרמה המרבית של HMF ע"פ התקן הישראלי לדבש הינה 80 מ"ג/ק"ג, כאשר במכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 174 מ"ג/ק"ג ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 85.7 מ"ג/ק"ג.
מוצר 5 • "דבש דבורים טבעי 100% טהור"
- סימון התווית: "דבש דבורים טבעי 100% טהור"
- משקל נקי: 500 גרם
- כשר לפסח
- יוצר ונארז ע"י מכוורת ברקו חלוצי התעשייה 14, קרית מלאכי
- תאריך אחרון לשימוש – 04/03/23
נדגם ב-"גרעיני אורה" – מושב אורה. הרמה המינימלית של הסוכרים פרוקטוז וגלוקוז ע"פ התקן הישראלי הינה 65%, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 58%, ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 58.2%.
כמו כן, נמצאה חריגה ברמת האנזים דיאסטאז. הרמה המינימלית ע"פ התקן הישראלי הינה 8 יחידות Schade, כאשר במעבדת מכון התקנים הישראלי נמצאה רמה של 5 יח' Schade , ובמעבדת INTERTEK בגרמניה נמצאה רמה של 4.5 יח' Schade.
מאחר שקשה להבחין בין דבש העומד בתקן לבין דבש שאיננו עומד בו, מומלץ לרכוש דבש מעסקי מזון מורשים.
כמו כן, מבקשים ב'מועצת הדבש' לעודד רכישת דבש ישראלי תוצרת הארץ, בקנייה ישירה מהדבוראים במכוורותיהם, שעל אריזתו מוטבע סימן תו האיכות- "דבש איכות תוצרת ישראל" או חותמת מכוורת. שירות המזון ומועצת הדבש ממשיכים בבדיקת התאמת מוצרי דבש לדרישות התקן.
147769
שום דבש לא עומד לאלרגיים ! כאבי גרון .
הבדיקה שלכם היא טיפה בים מה עם יד מורדכי וכל שאר הדבש שנמכר בארץ ?
יד מורדכי משווקת דבש בכמויות במשטחים בסופרים שכל הכוורנים בעולם לא יכולים לייצר מי אצלכם משוחד שלא רוצה לכתוב על זה?
אני מזכיר כי אותו מכון התקנים אישר את תקינות גלאי המהירות של המשטרה – ומתברר שהכל בלוף.
מה לגביי דבש של יד מרדכי ועמק חפר
עפ,"י הבדיקה אין דבש אמיתי, , מדוע לא המשיכו בבדיקה של חברות נוספות , שנדע איזה דבש הוא אמיתי ןנקנה רק אותו.
כמו כן מדאיש שיש פער בין המעבדות בארץ למעבדה בגרמניה, כי נשאלת השאלה עד כמה הבדיקה אמינה ואם כן למי להאמין
אני יותר מודאג מהעובדה שהמעבדה בגרמניה מצאה מימצאים רחוקים לחלוטין מאלו של מכון התקנים שלנו, מאשר מהעובדה שהמימצאים חריגים.
לך תדע למי להאמין ….
מצחיק שרושמים על דבש "עדיף להשתמש ליפני" דבר טהור אמיתי לא מתקלקל לעולם! הוא פשוט הופך לגרגירי סוכר!
תיקנו ישירות מאנשים שמגדלים דבורים כמובן תבדקו שיש להם אישור לזה זה הדבר הכי טעים ובריא שיש!!!
דבש ארצינו מכפר מלל אני חושב הכי טוב , תהיו בידיים טובות
היות והבדיקות הראו כי החומר שנבדק איננו דבש, ממילא תחזיר מועצת הדבש ליצרנים לאלתר את כל הכספים שנגבו מהם עבור הפקת דבש. שיעמדו לפחות מאחורי הבדיחות שעשו..
יש רק 2 חברות שמשרד הבריאות נותן לזה אישור
יד מרדכי ועמק חפר
דבש צרופה הכי תקין
מומלץ מאוד!
ממליצה בחום רב על דבש עמית, דבש טהור ב100%( בדקתי לעומק וגם הייתי אצל הדבוראי עמית)
048451830
סקר הדבש מעניין מאוד מאוד. ערב נפלא