שבוע האוכל הפולני בחיפה
אירוע פתיחת הפסטיבל בשבת 2.11.13
יוסקה פינקוס מבשל עם השף הפולני ארתור מורוז בפאב העוגן
פתיחה חגיגית של התערוכה "פולינריה" במעמד שגריר פולין בישראל
שישי בתי מרזח -8.11.13 אוי דיוויז'ן בהופעת חיה בעיר התחתית בחיפה
אירוע פתיחת הפסטיבל- יוסקה פינקוס מבשל עם ארתור מורוז– שבת 2.11.13 החל מ 18:00
"בשמים אין בירה, לכן צריך לשתות פה כמה שיותר" (המוטו של יוסקה פינקוס, מוזג בן 85 ובעלים של בית המרזח החיפאי "העוגן")
יוסף (יוסקה) פינקוס נולד בבנדין שבדרום פולין בשנת 1928, השתחרר ממחנה הריכוז דכאו בשנת 1945 ושירת כטבח בצי הסוחר הישראלי. בשנת 1962 קנה עם אשתו המנוחה מרים בית קפה, לחוף הים התיכון ובשער הנמל דרכו הגיע ל לארץ ישראל, והפך אותו לפאב הפועל עד עצם היום הזה. מדי בוקר הוא משכים קום, לצד בנו וממשיך דרכו גילי, כדי למזוג ללקוחות הקבועים בירה ולבשל את התבשיל היומי – גולאש, קלופס או צלע חזיר בבישול איטי.
ארתור מורוז הוא בעליו של פאב-מסעדה מצליח השוכן על חוף הים הבלטי בסופוט, עיירת קיט הסמוכה לגדנסק שבמחוז פומרניה. השף הפולני הצעיר, אחד ממובילי תנועת הסלואו פוד המקומית ודובר נלהב בשבח חומרי הגלם המקומיים, הפך לאחד השפים פורצי הדרך של המטבח הפולני המודרני והמרתק. אחת המנות שהוא מגיש באורח קבע במסעדתו היא גפילטע פיש יהודי, כבוש בחומץ ובבצל ומוגש בצנצנת. ארתור מורוז עתיד לבשל בהמשך שבוע האוכל הפולני ארוחה מיוחדת עם השפים של מסעדת מחניודה הירושלמית (לינק).
בפתיחת שבוע האוכל הפולני יבשלו יחד יוסקה פינקוס וארתור מורוז יחד במטבח פאב העוגן שבחיפה. כל אחד מהם יכין את גרסתו לגפילטע פיש ולתבשיל בישול איטי קלאסי בנוסח מזרח אירופאי.
ארתור מורוז ויוסקה פינקוס בפאב העוגן, 2.11 החל מהשעה 18:00, שער פלמר 4 חיפה, 04-8645108
תערוכת צילום חוצות – פולינריה – דן פרץ פתיחה חגיגית : מוצ"ש 2.11.13 בשעה 20:00
על התערוכה
אפור, משעמם, מיושן, מטבח עניים – אלה הדימויים הראשונים המתקשרים בתודעה הישראלית עם מטבח פולני. הדימויים הנפוצים הושפעו מתהליכים היסטוריים הקושרים בין שתי המדינות: המהגרים והפליטים הפולנים-יהודים שהגיעו למזרח התיכון ממזרח אירופה נאלצו להתאים את מאכלי ילדותם לאקלים שונה ולתנאים הכלכליים הקשים ששררו בארץבשנים הראשונות לקום המדינה. טעמם של המאכלים היהודים-פולנים האותנטיים– עשיריםבשומן אווז, פטריות, שמנת וגרגרי יער – נשכח לחלוטין מלב. גם המהפכה הקולינרית המרתקת המתחוללת בפולין בשלושת העשורים האחרונים, ומעוררת תשומת לב רבה בסצנה הקולינרית העולמית, כמעט ופסחה על דעת הקהל הישראלית.
במאי 2012 ערכו העיתונאית רונית ורד וצלם האוכל דן פרץ מסע קולינרי בפולין. התמונות, שהתפרסמו במדור “פינת אוכל” במוסף “הארץ”, עוסקות במטבח הפולני המסורתי והחדש וחושפות היבטים שונים של חיי היומיום בפולין של העידן הנוכחי. תמונות נוספות בתערוכה,
שהתפרסמו אף הן במדור המשותף ובמדור “מתכונים” של הדיי עפאים, עוסקות בשחזור ארוחות היסטוריות וספרותיות ובתיעוד המטבח היהודי-מזרח אירופאי בישראל.
על הצלם
דן פרץ, יליד שנת 1981 , נמנה על צלמי האוכל המובילים בישראל. עבודותיו מתפרסמות בדרך קבע במדור האוכל של מוסף “הארץ” ובשורה של עיתונים ומגזינים בולטים בארץ ובעולם.מלווה באופן צמוד את עבודתם של שפים ישראלים כמו מאיר אדוני ורפי כהן, שאת ספרו האחרון )“סלטים”( גם צילם. השתתף בכנסים ובתערוכות צילומי מזון בספרד, באנגליה וישראל. צילם את אפליקצית הבישול לאייפד שנבחרה להוביל את הקמפיין העולמי של
חברת “אפל” ועבודות מסחריות שזכו בפרסים בתחום תהליכי מיתוג אריזות.
תערוכת החוצות של צילומי הענק תוצב לאורך רחוב שער פלמר, שהיה שער הכניסה לארץ ישראל והמראה הראשון שניבט לעיניהם של העולים החדשים שהגיעו מפולין דרך נמל חיפה
אוי דיוויז'ן בהופעת חיה בעיר התחתית בחיפה (8.11)- שישי בתי מרזח
מופע רחוב מרקיד וקצבי, פתוח חינם לקהל הרחב, של להקת אוי דיוויז'ן. אוי דיוויז'ן, להקה ישראלית המורכבת ממוזיקאים מהשורה הראשונה, משלבת בנגינתה מוזיקת כליזמר, מוזיקת עם יהודית מזרח-אירופאית ועוד. הלהקה הוקמה על ידי האחים אסף ואיל תלמודי ובשנים האחרונות זוכה להכרה נרחבת בארץ ובעולם. המופע הסוחף יתקיים במקביל לאירועי שישי בית מרזח (לינק) בחיפה. בברים ובמסעדות של העיר התחתית בחיפה, אחד המקומות הבודדים שהשתמרה בהם תרבות בית המזרח היהודי-מזרח אירופאי, יוגש תפריט אוכל מיוחד ווודקה פולנית במחירים מוזלים.
המופע יתקיים בחסות מנהלת העיר התחתית, חיפה.
אוי דיוויז'ן בעיר התחתית – 8.11, השוק התורכי בעיר התחתית חיפה, בשעה 12:00.
מעיין הבירה – שישי בית מרזח (8.11)
הבר-מסעדה החיפאי הותיק, שנוסד בשנת 1962, הוא אוחד מנושאי הדגל האחרונים של תרבות בית המרזח היהודי-אירופאי. בתפריט: כבד קצוץ, קרפלך עם בצל מטוגן, הרינג כבוש, גפילטע פיש, שוק אווז, פסטרמה מעושנת והקוסטיצה המפורסמת.
8.11, מעיין הבירה, נתנזון 4 חיפה, לא כשר, 04-8623193
ג'ק והאפונים נוסח פולין – שישי בית מרזח (8.11)
בג'ק והאפונים, שנוסד בשנת 93 וידע מספר גלגולים, רגילים לשבת לבד בחושך וגם לארח את אנשי העיר התחתית ופועלי צווארון כחול לגולאש, ורניקס ושאר מאכלים עתירי שום. לכבוד שבוע האוכל הפולני יוקדש התפריט, וגם הפסקול המוזיקלי, לאוכל פולני-מזרח אירופאי: מרק שעועית; מטיאס עם בצל ירוק, תפוח עץ ושמנת חמוצה; איקרה עם גבינת שמנת ובצל ירוק; כבד קצוץ; קנישעס תפוחי אדמה במילוי כבד; כרובית פולנית; ועוד הפתעות.
8.11, 18:00-12:00, יפו 44 חיפה, לא כשר, 04-8535668
העוגן – שישי בית מרזח (8.11)
בשבוע האוכל הפולני יושק לראשונה תפריט שישי החדש של בית המרזח הותיק, הקיים למעלה משבעים שנה. "התפריט החדש הוא כולו אבא", אומר גילי פינקוס ומתייחס למטבח הפולני-מזרח אירופאי מבית אביו, יוסף (יוסקה) פינקוס, המוזג בן ה-85 שהפך לאגדה. פינקוס, שנולד בפולין ב-1928 ושוחרר ממחנה הריכוז דכאו ב-1945, הוא טבח בדימוס של צי הסוחר הישראלי וממשיך גם עכשיו להכין מדי בוקר תבשיל יומי בנוסח מזרח אירופאי.
התפריט החדש, שיוגש מדי יום שישי בין השעות 19:00-12:00, יכלול: סלט כרוב ושמיר; איקרה; כבד קצוץ; רגל קרושה; סלט תפוחי אדמה; מרק גולאש (תענוג חורפי סמיך אפשר להעמיד בתוכו כף); כרוב ממולא על פירה; חמין; קלופס חם עם תפוח אדמה; ושאר תענוגות.
פאב העוגן, 8.11 החל מהשעה 19:00-12:00 , שער פלמר 4 חיפה, 04-8645108