ראש השנה דיאטטי
ושוב מגיע לה שנה חדשה מרובת חגים המתאפיינים במגוון מאכלים עתירי קלוריות ומפתים.בכל שנה רצוי להמשיך ליישם הרגלים תזונתיים נכונים על מנת להימנע מעליית משקל וכמובן לשמור על הבריאות שלנו. ראש של דג בריא יותר מראש של כבש והירקות בצלחת הברכות, טובות מאוד לגרימת תחושת השובע. דיאטנית בית החולים כרמל לירון כהן אזולאי מביאה כמה המלצות בריאות לחג שכדאי לכם לטעום מהם.
לסכרתיים:
כידוע, ההמלצות לחולי הסוכרת הן להימנע מפחמימות (סוכרים) פשוטות כמו: ריבה ,דבש, סוכריות,משקאות ומיצים המכילים סוכר ולאכול כמויות מתונות של פחמימות מורכבות ועדיף שהן יהיו מלאות . למשל:(לחם מלא, פסטה מקמח מלא, אורז מלא, פתיתים,בורגול וכו')
בערב החג יש מספר ברכות
קבוצת הפירות כמו תמר, תפוח, רימון,. לסוכרתיים אני ממליצה כחלק מההמלצה לצריכת 2 פירות ליום, לטעום מכל פרי כחלק מהברכה, למשל: 1/2 תמר קטן, פלח תפוח, כף רימון וכפית דבש ללא סוכר
קבוצת הירקות- כרישה, סלק,דלעת או קישוא,לוביה מהם מותר לאכול ללא הגבלה . הם דלי קלוריות,מכילים ויטמינים ומינרלים עשירים באנטיאוקסידנטים ובסיבים תזונתיים הגורמים לתחושת שובע .
חשוב מאוד לשמור על ערכם התזונתי ע"י שימוש בשיטת אידוי ובישול קצר ולא טיגון. נוסף לכך רצוי לבשלם עם כמויות קטנות של שומן ולהשתמש בשומן צמחי כמו זית ,קנולה או סויה המכילים שומן חד בלתי רווי,בעל השפעה בריאותית מטיבה.
הברכה הבאה היא על ראש הדג או הכבש כסימן לכך שנהיה תמיד "לראש ולא לזנב" . כמובן שהמלצתי היא להגיש מנת דג ולא כבש מאחר והדג דל שומן ומכיל חומצות שומן כמו אומגה 3 בעלות השפעה מטיבה על בריאות הלב. הדגים המומלצים הם: סלומון,מקרל,הליבוט,טונה,סול,הרינג. אכילת מנת דג (150 גרם)בארוחה מהווה תחליף חלבוני למנת הבשר ולכן לא מומלץ לאכול מנה חלבונית נוספת.במידה ומעוניינים במנה חלבונית אחרת רצוי לבחור במנה מבשר רזה ודל שומן כמו חזה עוף או הודו או כתף בקר.
השתייה- מומלץ לשתות שתייה כמו:מים, סודה, משקאות דיאט, מים עם נענע ולימון .
הקינוח- ידוע שקינוחי החג מכילים יותר סוכר לכן מומלץ להכין קינוחים כמו : סלט פירות , סורבה פירות , תפוח בקינמון עטוף בעלי פילו או אגס אפוי ביין המכילים פחות סוכר ולאכול מהם במידה .
לסיום אל נשכח שחג הוא לא תירוץ להפסיק עשיית פעילות גופנית. לכן כדאי ורצוי ללכת הרבה, לרכב על אופניים, לשחות או כל פעילות אחרת שמעניינת אתכם.
לחולי הצליאק הרגישים לגלוטן,המרכיב העיקרי שנמצא בדגנים כגון חיטה,שעורה ושיפון, אין בעיה עם ברכות החג: הפירות , ירקות ודבש טבעי ללא תוספות אינו מכיל גלוטן.
יש להימנע בשלב בישול הדג או הירקות מתוספת אבקות מרק או תבלינים המכילים גלוטן.
הפחמימה בארוחה יכולה לכלול תירס, אורז,תפוחי אדמה, אפונה,עדשים, שעועית.
להרחבה בנושא אפשר לעיין במדריך מוצרי מזון ללא גלוטן של עמותת צליאק בישראל.
בברכת חג שמח ושנה טובה מבית החולים כרמל
מרכז רפואי כרמל הוא אחד מ-14 בית החולים של ה'כללית' בכל רחבי הארץ.
'כללית' הינה ארגון הבריאות המוביל בישראל והשני בגודלו בעולם, המשרתת כ-4 מיליון לקוחות
(54% מכלל הציבור בישראל) ב-1,300 מרפאות ומאות מכונים הפרוסים ברחבי הארץ.
אתר האינטרנט (http://www.clalit.co.il" onclick="window.open(this.href);return false;) ומוקד השירות הטלפוני 2700 * עומדים לרשות הציבור 24 שעות ביממה למתן מענה לנושאים בריאותיים ולמידע כללי.
הפיתרון "פשוט".
צריך לשנות את המאזן הקלורי. להוציא יותר ממה שמכניסים. בקיצור לאכול פחות.
לעשות יותר פעילות גופנית. לא חייבים חדר כושר. כל פעילות נחשבת.
חשוב מאוד לשתות הרבה מים.
ירקות מומלץ ביותר.
וכמובן צריך כוח רצון. (שלא תמיד יש…(: ).