מחלה מהמאה ה- 18, חזרה וזוהתה במקרה ברמב"ם
מחלה נשכחת, שקטלה עשרות אלפי יורדי ים בתקופת הגילויים הגדולים של העת החדשה, ונעלמה מאז, צצה והתגלתה במקרה יוצא דופן אצל ילד ברמב"ם. לרופאים לקח לא מעט זמן לגלות את הגורמים למחלה
"הכול התחיל לפני כמה שבועות", משחזרת פרופ' ריבה בריק, מנהלת מחלקת ילדים בבית החולים לילדים ברמב"ם, "הגיעו אלי זוג הורים יחד עם ילד צעיר. הילד, שסובל מאוטיזם, התקשה ללכת וניכר כי סובל מכאבים. בהדרגה הוא הפך להיות מרותק לכיסא גלגלים. בדיקות הדם וצילומיי שלד לא העלו דבר ובסופו של דבר הוא נשלח לסריקה במכשיר MRI. התוצאות הפתיעו, הדאיגו ולא היו מוכרות – הסריקה הראתה שיש דלקת בתוך העצמות, אבל ממקור שלא הצלחנו לזהות".
פרופ' בריק, שמתמחה במחלות ראומטולוגיות אצל ילדים, שחררה את הילד הסובל עם תרופות נוגדות דלקת, אבל הוא שב אליה אחרי ימים ספורים. התלונות על הכאבים בעצמות נמשכו, אבל הפעם לוו בבעיה חדשה: דלקת קשה ודימום מהחניכיים. ממצאים אילו הדליקו אצלה נורה אדומה והיא שאלה את האם ממה מורכבת תזונת הילד. לתדהמתה של פרופ' בריק, הסתבר כי הילד אוכל רק את המאכלים המועדפים עליו – שניצל וטחינה. בלי ירקות, בלי פירות, ומזה מספר שנים הוא גם מסרב לקחת תוספי תזונה.
לדברי פרופ' בריק התופעה של העדפה והתעקשות על סוגי מזון מסוימים אינה נדירה אצל ילדים הסובלים מאוטיזם. "המסקנה הייתה חד משמעית – מדובר במחלת הצפדינה, מחלה שמאפיינת אנשים שאינם צורכים ויטמין סי, או בגלל שהדיאטה שלהם נטולת הויטמין הכול כך חיוני לבניית רקמות בגוף, או שהם אלרגים לפירות הדר ומזונות נוספים המכילים ויטמין סי".
מחלת הצפדינה הייתה ידועה מימי קדם, אבל דווקא בתקופת הגילויים הגדולים של המסעות הימיים בעת החדשה היא הפכה לקטלנית במספרים גדולים – הספנים לא צרכו במשך חודשים פירות וירקות טריים, ולכן לקו במחלה, שלפעמים קטלה שני שליש מהם בכל מסע. בסוף המאה ה – 18 ציי העולם החלו לקחת איתם פירות הדר למסעותיהם, והמחלה החלה לדעוך. עם זיהוי ובידוד הויטמין סי בשנות השלושים של המאה ה 20, הצריכה הישירה שלו הפכה להיות פשוטה.
לאחר שהתעלומה נפתרה, והילד החל לקבל טיפול עשיר בויטמין סי – מצבו של הילד השתפר מידית. "אני עובדת כרופאה ומנהלת מחלקת ילדים ברמב"ם שלושים שנה, בדקתי אלפי ילדים במהלך השנים, ומקרה כזה לא זכור לי", אומרת פרופ' בריק, "נדיר לפגוש ילד שבגלל העדפה אובססיבית למזון, הוא צורך אוכל נטול ויטמין סי לחלוטין. כיום המזונות התעשייתיים מלאים בכל כך הרבה ויטמינים שמוסיפים להם, שילד יכול לקבל ויטמין C גם באכילת קורנפלקס. כרופאה, אני כמובן ממליצה על צריכת ירקות ופירות טריים".